Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Pizza bitterballen

Doe eens gek ….

Ingrediënten

Voor de ragout:

  • 350 ml bouillon
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 4-5 takjes basilicum fijngesneden
  • 75 ml ongeklopte slagroom
  • 50 gram salami fijngesneden
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes fijngesneden
  • Peper en zout

Voor het paneren:

  • Olijfolie (om je handen mee in te vetten)
  • Paneermeel
  • 2-3 losgeklopte eieren (M)
  • Extra: zonnebloemolie voor het frituren

Bereidingswijze

  1. Zorg dat je op voorhand de bouillon hebt gemaakt. Of dit nu aan de hand van een blokje of eigen recept is.
  2. Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat dit mengsel -de roux- al roerende garen. Wanneer de bloem begint te kleuren is de roux klaar en voeg je de bouillon in 2-3 delen toe. Breng aan de kook en laat al roerende doorkoken tot je een dikke en gladde saus hebt. 
  3. Roer de basilicum, salami, kaas, tomaat en slagroom door het mengsel heen. Proef even en breng (indien nodig) verder op smaak met peper en zout.
  4. Giet de ragout in een schaal en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat afkoelen en enkele uren opstijven in de koelkast. Ik maakte de ragout in de avond en zette deze een nacht in de koelkast.
  5. Verdeel de opgesteven ragout in 20 gelijke stukjes. Doe een beetje (olijf)olie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  6. Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  7. Rol een balletje ragout door het paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletje. Elke pizza bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  8. Bak de bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.

No Comment

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *