Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Afbakken

Dit wordt een korte blog, het water begint mij inmiddels ook uit de mond te lopen. Voor het afbakken van een pizza heb je een pizzaschep nodig. Eigenlijk twee om snel tot een gloeiendhete en knapperige pizza te komen.

Pizzascheppen

Eigenlijk zijn er maar twee soorten scheppen:
1. Een schep met een groot blad om de pizza in de oven te schuiven en uit de oven te halen.
2. Een schep met een rond blad voor het ronddraaien van de pizza in de houtoven.

Met name de pizza schep met het grote blad kun je in verschillende uitvoeringen tegenkomen. Bijvoorbeeld in een houten uitvoering en met kleine gaten. Dit laatste is om overtollig bloem onder de pizzabodem te laten afvoeren.
Mijn pizzascheppen zijn in een aluminium uitvoering. Van de pizzaschep met het grote blad heb ik er eentje met een korte steel en eentje met een lange steel.

Schep onder de pizza steken

Als de pizza klaar is om in de oven te leggen gebruik je de pizzaschep met een groot blad. Afhankelijk van de werkruimte en wat ik fijn vind, neem ik soms een met de lange steel maar meestal die met de korte steel. Belangrijker is dat deze pizzaschep een dunne rand heeft zodat je hem makkelijk onder de pizza kan schuiven.

Het is de bedoeling om rustig de pizzaschep onder de belegde pizza te schuiven. Soms helpt het om de schep met een beetje bloem te bedekken, maar normaal gesproken is dat niet nodig omdat je al bloem op het werkblad hebt gestrooid. 

Stel dat de pizza wat tegenstribbelt, dan kan je ervoor kiezen om de pizza met je handen een beetje op weg te helpen. Maar met beleid, de schep moet eigenlijk het werk doen!

Pizza in de oven schuiven

Als de pizza op de schep ligt kan hij de oven is. Zet het blad in een hoek van zo’n 30-45 graden op de vloer van de oven en schuif de pizza met een zelfverzekerd gebaar (en blik) van de schep door hem snel naar achteren te trekken. De pizza glijdt dan netjes op de vloer. Van de oven welteverstaan.

Draaien maar

Na een tiental seconden merk je dat de pizza aan een kant begint te kleuren (de kant van het open vuur), je gaat de pizza nu een kwartslag draaien. Dit doe je met de pizzaschep met het ronde blad. Duw de schep voor ongeveer een derde onder de pizza, til dat deel van de pizza op, draai de pizza een kwartslag en schuif de schep onder de pizza weg. Dit doe je een aantal keer totdat de pizza aan alle kanten mooi gekleurd is.

Bij een oven op temperatuur (de vloer is boven de 300 graden) duurt het tussen de twee en drie minuten.

Zo, ik denk dat de pizza nu wel klaar is. We kunnen eten! Zoals je wel gemerkt hebt bij de blogs, is een pizza bakken wat meer werk dan een pizza uit de supermarkt zo in de keukenoven schuiven. Niet dat daar iets mis mee is hoor, ook ik doe dat af en toe. Maar het leukst is het om een zelfgemaakte pizza te eten en dit met anderen te doen: de pizzaparty in ristorante Pietza. Laat dat nou de volgende blog zijn!

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *