Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Opbollen

Het is nu zaak om de grote deegbal in min of meer gelijke stukken te delen. Je weet al hoeveel deegbollen je nodig hebt en bij het afwegen van de ingrediënten had je ook al een gewicht per bol in gedachten. Alvorens het deeg in delen te splitsen moet je het deeg met beide licht kneden om het de klassieke “broodschijfvorm” te geven.

Verdelen

Vanaf nu moet je eigenlijk niet langer met het deeg bezig zijn dan noodzakelijk. Daarom kan je beter het deeg met een scherpe spatel afsteken in plaats van met je handen het deeg uit elkaar te trekken. Probeer daarmee ook telkens tot een stuk deeg van ongeveer gelijk gewicht (ik probeer tussen de 220 en 250 gram) te komen. 

Opbollen

Het opbollen doe je met de hand. Juist omdat dit ook weer een bewerking met de hand is, kun je beter bij het verdelen zo min mogelijk je handen gebruiken.Het opbollen is ook een techniek op zich en vraagt enige oefening, maar het resultaat mag er dan wel zijn ook. Wil je de verschillende technieken zien, surf dan maar op internet. Of kijk hier eens naar: (vanaf 01:25) of naar dit filmpje (vanaf 04:20).

Dichtvouwen

Waar het op neerkomt is dat je van de stukken deeg een bol maakt die onder spanning komt te staan. Dat klinkt misschien vrij technisch, maar je ziet het vanzelf. Als de bovenkant van de bol strak staat dan is het goed. De onderkant moet gesloten zijn. Als daar een opening in zit, rijst de bol niet gelijkmatig. Dus de onderkant goed dichtvouwen.

De bollen zijn nu klaar voor een narijs of tweede rijs. Genoeg tijd op een blog te lezen over mijn houtoven. Zo niet, schakel dan gelijk door naar het deel ‘Pizza bakken’.

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *