Een dunne turbopizza met karakter.
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 300 gr bloem
- 180 ml water, lauwwarm (22 graden)
- 4 gram gedroogde gist
- Snufje zout
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de topping:
- 1 bekertje crème fraîche (200 ml)
- 1 bekertje zure room (125 gram)
- 1 rode ui
- 75 gram champignons
- 50 gram gerookt ontbijtspek
Bereidingswijze
Doe de gist, het lauwwarme water en de olijfolie in een mengkom en roer dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed dit met de handen (of met de mixer met deeghaken) voor zo’n 10-15 minuten zodat er een stevige, massieve bal ontstaat. Het deeg is goed als er niets meer aan de handen plakt. Voeg pas als laatste het zout erbij en kneed dit goed door elkaar.
Na het mengen begint het rijzen. Je legt de deegbal één uur in de mengkom en dek deze af met een warme, natte doek. Dit om het rijzen verder te stimuleren. Na een uur kneed je het deeg nog een keer goed door.
Verdeel het deeg vervolgend in porties en laat het (voor de narijs) nog een half uur onder een doek rijzen. Het doek hoeft niet meer nat en warm te zijn.
Roer intussen crème fraîche en zure room door elkaar. Snijd de uien en de champignons, en maak reepjes van het ontbijtspek.
Wanneer je deeg is gerezen rol je het deeg zo dun mogelijk uit. Dit doe je als volgt: doe wat bloem aan je handen, neem het deeg en duw met je handen (evt. met hulp van een deegroller) het deeg uit over de bakplaat. Mag heel dun zijn. Zorg wel dat je een opstaand klein randje kan maken. Das handig voor de vulling.
Neem het crème fraîche mengsel en verdeel deze met de bolle kant van een lepel over de deegbodem. Niet alles hoeft op. Gewoon een lekker laagje, zoals jij dat lekker vindt.
Verdeel hierover spek, champignons en ui. Eventueel nog wat kruiden.
Afbakken
In de oven: verwarm je oven voor op 225 graden en bak hierna alles af in ongeveer 15-20 minuten.
In een houtoven: zorg dat deze een temperatuur van zo’n 350 graden is en bak de flammkuchen in 1 tot 2 minuten af.
No Comment