Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Ristorante Pietza

Met zijn tweeën kun je een heel gezellige en smaakvolle houtoven pizzaparty hebben, maar uit meer praktisch oogpunt gaat daar niet mijn voorkeur naar uit.

Het opstoken van de houtoven neemt al gauw een uur in beslag en voordat de oven goed op temperatuur is, heb je al aardig wat hout verbruikt. Dat doen voor twee pizza’s is wat overdreven. Daarom bak ik dus ook soms een pizza in de keukenoven.

Eerste voorbereidingen

Als ik in de houtoven bak dan is het dus meestal voor meer personen. Gezelschappen tot zo’n 16 personen hebben we mogen ontvangen. We maken leuke menu’s met een voor- en nagerecht en natuurlijk met pizza’s en een salade.

Dit vraagt om een goede voorbereiding en een minstens zo goede samenwerking. Dat laatste is nooit een probleem. De voorbereiding ook niet, mits we een bepaalde volgorde aanhouden. De we-vorm is nu weer terug omdat mijn vrouw een heel groot aandeel heeft in de voorbereiding en misschien wel de grootste sleutel tot het succes is.

Daags tevoren

De ochtend voor de grote dag begin ik met het maken van het deeg. Ik doe zoveel als mogelijk (eigenlijk is dat alles) met de hand. Dit vraagt ook de nodige zorgvuldigheid en aandacht. Zie ook mijn blog ‘Deeg bereiden’. Met het bereiden van het deeg ben ik grofweg anderhalf uur bezig. Dan gaan de deegbollen in de koeling om te gaan rijpen.

Verder zorgen we er die dag voor dat er een boodschappenlijst komt en de niet verse ingrediënten in huis zijn. Meestal vallen de inspanningen hiervoor mee omdat we altijd veel in voorraad hebben. Waar mogelijk doen we die dag ook al wat snijwerk.

Ook leg ik in de houtoven alvast de basis voor het ‘kampvuur’.

De dag zelf

Op de dag zelf is het wat drukker: nog wat laatste boodschappen doen, het laatste snijwerk en eventueel nog toppings maken. Natuurlijk ook de tafel dekken en zorgen dat alles buiten bij de houtoven staat.

Dit kost altijd meer tijd dan je denkt en daarvoor geldt zoals altijd: de voorbereidende handelingen vergen meer inspanningen dan het eten. We hebben hier een natuurlijke rolverdeling, zodat we samen de voorbereiding doen en we inmiddels wel weten wie wat doet en wanneer. Overleg hierover of een werkschema maken is niet nodig.

Het is ook van belang dat je de hele voorbereiding als ontspanning ziet en daar lol aan beleeft. Zo’n drie uur voor dat ik de pizza’s ga bakken, haal ik de eerste pizzabollen uit de koeling voor de laatste periode van rijzen.

Dit vraagt enige aandacht:

  • Als je veel pizza’s gaat bakken, haal dan de bollen niet allemaal tegelijk uit de koeling.
  • Zorg dat de bollen niet uitdrogen. Voorheen gebruikte ik een vochtige theedoek, maar deze droogt op en dan moet je eraan denken om hem weer vochtig te maken. Nu gebruik ik huishoudfolie om de bollen af te dekken. Dat werkt voor mij beter.
  • Hou rekening met de omgevingstemperatuur. Drie uur narijs is op basis van een gemiddelde omgevingstemperatuur van 20 graden. Als het warmer is, is minder tijd nodig. Kwestie van oefenen en ervaring.

Het moment suprême nadert

Ongeveer anderhalf uur voor het bakken van de eerste pizza gaat de houtoven aan. Dit is altijd voor mij een spannend moment, omdat dit bij mij dan het gevoel geeft dat het echt gaat beginnen.

Het opstoken van het vuur vraagt ook aandacht zodat de koepel van de houtoven goed opgewarmd wordt. Als het vuur goed brandt schuif ik het geheel naar de zijkant en leg ik er twee blokken hout op. De deur is nog steeds bijna dicht en dan zie je de temperatuur snel oplopen.

Als het vuur zo’n uur brandt, begin ik met de laatste voorbereidingen. Aanvegen van de vloer en altijd de temperatuur van de vloer in de gaten houden door frequent te meten met een speciale temperatuurmeter.

De pizzaparty gaat beginnen

Inmiddels zijn de gasten gearriveerd en de eerste drankjes zijn ingeschonken. Het knabbelgenot gaat van tafel en de voorgerechten komen hiervoor in de plaats. Als het voorgerecht genuttigd is, is het zover: de pizza’s kunnen gebakken worden! 

Nu begin ik, op mijn eigen wijze, met het stretchen van de eerste bol: met de vingers de bol uitdrukken van binnen naar buiten zodat de lucht uit de bol kan ontsnappen en er een platte bodem ontstaat van ongeveer twee platte handen in omvang. Dan met soepele (lukt echt niet altijd bij mij) draaibewegingen de bodem uitduwen naar de gewenste omvang/ dikte. En natuurlijk in een ronde vorm.
Dan is het een kwestie van beleggen, de pizza in de houtoven schuiven, telkens draaien zodat alle kanten zich even mogen warmen aan het vuur en na een paar minuten uit de oven halen. Op deze wijze spreekt men niet meer over pizza bakken maar pizza bereiden.

Ik ga uit van een pizza per persoon op basis van ‘sharing and caring’. De praktijk wijst uit dat dit eigenlijk net iets te veel is, ook omdat er bijgerechten zijn en er nog een nagerecht komt. Ik eindig daarom meestal met een restpizza. Met wat er nog over is aan ingrediënten beleg ik de laatste een of twee pizza’s. Deze zijn de volgende dag ook nog lekker.

Nu ik dit zo schrijf, zie en ruik ik de pizza weer. Genieten! Ik beëindig hiermee dan ook mijn reeks blogs over het pizza bakken. Maar let op, er is nog meer! Ik heb nog een verhaal over workshops en een overzicht van recepten klaarstaan, daarnaast ook nog een mediagalerij en wat bloopers (gelukkig voor mij zonder beeldmateriaal).
Van harte aanbevolen en voor nu buon appetito!!!!
 

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *