Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Vloerbrood

Een heerlijk brood uit de houtoven.

Dit recept afkomstig van Pizzajolly 

Ingrediënten

Voor het voordeeg (ongeveer deze hoeveelheden):

 • 4300 gram bloem (Tip 00)
 • 100 gram Semola (bloem van harde tarwe die vaak voor pasta wordt gebruikt)
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 tot 3 theelepels zout
 • 1 theelepel honing
 • 1 zakje gedroogde gist
 • 230 ml water

Bereidingswijze

 1. Doe alle bovenstaande ingrediënten in een grote mengkom. Neem de vork en meng alles tot een nat mengsel. Kneden is niet nodig.
 2. Dek de kom goed af, bij voorkeur met een deksel. Laat het deegmengsel bij kamertemperatuur minimaal 8 tot 12 uur rusten. Het deegmengsel moet nadien duidelijk in omvang zijn verdubbeld! Voorkom uitdrogen van het deeg.
 3. Bestrooi het werkblad, leg er een vel bakpapier op en bestrooi deze met (grove) bloem (bij voorkeur grano duro). Open de mengkom  en bestrooi het deeg in de kom met wat bloem. Gebruik nu een deegkrabber of spatel om het deeg uit de kom op de werktafel te storten. Kom zo min mogelijk aan het deeg zelf om de luchtigheid te behouden.
 4. Maak nu van het luchtige deeg een broodvorm naar wens (bijv 1 groot brood of enkele kleinere). Gebruik tijdens het vormen steeds wat strooibloem om plakken te verhelpen. Probeer het deeg zo min mogelijk te kneden, pletten, etc. 
 5. Leg het gevormde brood op het met bloem bestrooide bakpapier. 
  Naar wens kunt u de bovenzijde nog bestrooien met bloem.
  Leg nu een schone droge theedoek over het brood en laat nog ruim 2 uur verder rusten (pas op met tocht).
 6. Na circa een half uurtje kunt u het brood met een scherp mesje insnijden aan de bovenzijde. Ook inknippen met een schaar is een optie. Zo krijgt u een minder glad maar rustieker brood.
  Voor een nog rustieker resultaat legt u het deeg meteen uit de mengkom op het bestrooide bakpapier en blijft er verder af!

Afbakken

Stook de pizzaoven aan op het moment dat het brood circa een half uurtje ligt te rijzen. Lekker opstoken tot een zeer hoge temperatuur. Laat dan het vuur uitbranden. De oven moet uiteindelijk een aflopende temperatuur hebben van circa 225/ 250 graden.
Zet in de voorverwarmde oven een “metalen” bakje. Hierin giet je straks vlak voor het brood de oven in gaat, een laagje water. 

Neem nu de grote pizzaschep en schuif voorzichtig het bakpapier met brood op de schep. Giet terwijl u het brood al bij de oven hebt, wat water in het metalen bakje en plaats dat aan de zijkant of achter in de oven.
Sluit het deurtje. Laat de oven nu zeker 10 minuten dicht. Door de “stoom” in de oven kan het brood in de oven nog verder in volume toenemen. 
Na circa 10 tot 15 minuten, kunt u het bakje water uit de oven halen en eventueel het brood alvast een keer draaien. Check hiervoor de oventemperatuur (zo rond de 200 graden), en de kracht van de vuurresten in de oven. Als de oven te heet is of nog weer in temperatuur stijgt, dan kan het brood aanbranden.Als het brood mooi “goudbruin” van kleur kan het brood uit de oven en op een rooster laten afkoelen. 
Afgedekt onder een theedoek kunt u het brood tot de volgende dag vers houden.

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *