Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Keuze houtoven

Eigenlijk is iedereen het er over eens dat een echte pizza uit een houtoven moet komen. Helaas hebben lang niet alle pizzeria’s nog een houtoven, hooguit een uit de gratie geraakte versie als relikwie. Veelal komen de pizza’s uit een gasoven (die overigens dezelfde hoge temperatuur kan bereiken) en met gelijksoortige materialen zijn uitgerust als van een houtoven. Het resultaat is absoluut een goede pizza en alle gasten kunnen op tijd bediend worden. Geen slecht woord hierover dus.

Aan een thuissituatie kun je andere (meer op maat gemaakte) eisen stellen aan zowel de oven als aan het tempo van bakken. Op de eerste plaats moet pizza bakken een hobby blijven en niet als een verplichting gaan voelen. Dus maximaal 10x per jaar de houtoven gebruiken is prima voor mij.

Zelfbouw

Wil je echt ‘all the way’ gaan, moet je zelf een oven bouwen. Eerlijk is eerlijk: het wordt in alle opzichten een uniek exemplaar. Maar voor mij was dit geen haalbare kaart: ik had er niet het geduld voor, ik had ook geen zin om dat te doen en het voldeed niet aan een van onze eisen m.b.t. de warmte van de buitenkoepel.
Daarom ben ik voor een kant-en-klare houtoven gegaan.

Onze eisen

Ik spreek met opzet over onze eisen. In mijn blogs hanteer ik meestal de ik-vorm omdat het pizza bakken vooral mijn hobby is. Gelukkig is pizza ook een favoriet gerecht van mijn vrouw, maar over het algemeen ben ik er meer mee bezig.
Maar als het gaat om een oven, is dat uiteraard een keuze van ons samen. Niet alleen voor de aanschaf, maar ook met de uiteindelijke keuze. 
Wij hadden de volgende eisen en wensen voor de houtoven:

  • De oven moest verrijdbaar zijn.
  • Een strak design, dat aansluit bij ons huis.
  • De kleur van de coating moest passen bij onze inrichting. 
  • De buitenkant mocht niet heet worden (i.v.m. de kleinkinderen).
  • Meerdere pizza’s tegelijk kunnen bakken (in geval we veel gasten hebben).
  • Naast pizza’s ook eenvoudig bruikbaar zijn voor andere toepassingen.

De keuze

Na een lange verkenning op internet en een paar demonstraties zijn we uiteindelijk op de houtoven uitgekomen die we nog steeds met veel plezier gebruiken.Is het de ideale houtoven? Vast niet, maar hij voldoet aan onze wensen en dus is dit voor ons de ideale houtoven. 

Nu de oven in gebruik is kunnen we beginnen met het opstoken van de houtoven, dat staat beschreven in mijn volgende blog!

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *