Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Torta de mele

Italiaanse appeltaartje uit de pizza houtoven. Een dolce met appels.

Na de pizza nog heerlijke appeltaart uit de houtoven!

Dit super lekkere Italiaanse nagerecht is, vertaald in het Nederlands, een “appeltaartje met limoncello”. Toch is deze smakelijke torta meer dan de ons bekende Hollandse appeltaart. Het is een echt dessert en kan gerust worden geserveerd als afsluiter van een Italiaans diner (dopo la cena).

Ingrediënten

  • 350 ml bouillon
  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 2 tot 4 grote licht zure appels
  • Grove kristalsuiker
  • Limoncello

Bereidingswijze

Neem een lage bakvorm (of aluminium wegwerpbakje met een doorsnede van 30 cm). Bestrijk deze dun met een beetje boter. Beleg de bodem met de plakjes bladerdeeg.

Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Bestrooi de bodem dan dun met een beetje kristalsuiker. Beleg de bodem vervolgens geheel, dakpansgewijs met dunne schijfjes appel.

Bestrooi de appels met grove kristalsuiker en sprenkel vervolgens naar smaak Limoncello (citroenlikeur) over de met suiker bestrooide appels.

Bakken bij “Aflopende temperatuur”

Bak de Torta di mele in de houtoven bij circa 180 graden. Dus laat de oven na het bakken van de pizza’s met het deurtje open afkoelen. Het vuur heeft nu geen vlammen meer!  Als de oven ongeveer op de temperatuur is kan de Torta di mele de oven in. Bak de torta tot deze goudbruin van kleur is. Let nog wel even op met de warmte in de houtoven. Deze kan soms nog weer oplopen, en dan kan de torta aanbranden.

Om aanbranden van te voorkomen, gebruik ik een stuk aluminiumfolie om de torta af te dekken in de oven (aan de houtzijde). Ook plaats ik een rooster onder de bakvormpjes. 

Serveer de Torta di mele bij voorkeur meteen nadat het uit de houtoven komt. Eventueel met een bolletje vanille-ijs en een glaasje limoncello.

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *