Als je mijn blogartikelen leest zul je merken dat er veel regels zijn, maar minstens zoveel uitzonderingen of eigen invullingen.
Bij het nazoeken waar het woord pizza vandaan komt of de geschiedenis van de pizza begint het al. Nergens onweerlegbaar vastgelegd.
Ik heb mij hier niet door laten ontmoedigen en wil toch met een stukje geschiedenis beginnen. Het is aan de lezer om dit al dan niet aan te nemen. Maar ik kan beloven dat met het lezen van mijn blogartikelen, de waardering voor een pizza zal toenemen!
Herkomst van het woord pizza
Taalkundigen hebben zich hierover gebogen. Zo zijn er deskundigen die menen dat het afkomstig is van het Latijnse woord pinsa (plat brood) of juist afstamt van het Aramese woord pitta (brood). Op Wikipedia is hier een speciale pagina aan gewijd.
Als je het interesseert: op de Etymologie website staat een hele uiteenzetting opgenomen.
Geschiedenis
Hoe dan ook, waar het woord dan ook afkomstig van mag zijn, het maakt in ieder geval duidelijk dat de pizza al eeuwenlang een gerecht is. Zie ook de website Historiek waar verklaard staat: “Historisch en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat de basis ingrediënten van pizza al bestonden voor het begin van de christelijke jaartelling. Men bakte in het tegenwoordige Italië broodbodems via een soort platform van stenen. Het gebakken deeg werd belegd met een saus of een topping. Uit de Oudheid zijn ook voorbeelden van pizza-achtige broden bekend uit Armenië, Israël, Babylonië, Egypte en Griekenland. Verder is er bewijs dat in de negende eeuw de Vikingen een soort ronde, platte deegbodems maakten met toevoegingen, die ze bakten in ovens die op moderne pizzaovens lijken. Bij archeologische opgravingen in Pompeii en bij Napels vonden wetenschappers keukengerei en bakbenodigdheden die erg lijken op het gerei dat vandaag de dag nog gebruikt wordt om pizza’s mee te bereiden. In Napels woonden veel arbeiders en arme mensen, die behoefte hadden aan eten dat voordelig was en snel geconsumeerd kon worden. Gebakken broden boden hier de oplossing!
Napels
Wie aan pizza denkt, denkt tegelijkertijd aan Italië. Maar de pizza is onlosmakelijk verbonden aan Napels. Hoe komt dat?
In de 17e eeuw was er sprake van grote armoede in Napels. Hierdoor moest van het weinige dat er was eten gemaakt worden. Dat werd een plat brood belegd met voornamelijk tomaat en kaas en wat er op dat moment nog meer voorhanden was. De eerste pizza was geboren.
In de loop der tijd werd de pizza steeds meer gegeten in Italië en na de Tweede Wereldoorlog werd dit gerecht door immigranten in Nederland geïntroduceerd.
Napolitaanse pizza
De traditionele Napolitaanse pizza heeft een dunne korst, met uitzondering van de rand, die ’tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen’. De pizza wordt gebakken in een stenen oven die is aangemaakt met hout.
Als je meer wilt weten over de Napolitaanse pizza raad ik dit YouTube filmpje aan, of bezoek de website van de Associazione Verace Pizza Napoletana.
Ik hoop dat ik met deze geschiedenis ook interesse over de pizza heb weten op te wekken. Bij mij was dat al lang geleden ontstaan.
Hoe dat begon heb ik beschreven in de volgende blog: Passie voor pizza.
No Comment