Soms krijg ik de vraag of ik ook glutenvrije pizza’s bak en dan met name de vraag of ik dan ook zelf de bodem maak. Het antwoord is ja. Ik maak zelf de bodem en vertel graag hoe ik dat doe.
Maar eerst iets over glutenvrij pizzadeeg. Ik gebruik (zonder reclame te willen maken) het meelproduct Fioreglut van Caputo. Dit meel is niet gemaakt van bloem maar van boekweit-, rijst- en maiszetmeel. Wel zit hier gemodificeerd tarwezetmeel in, maar van een dusdanige kleine hoeveelheid dat dit glutenvrij genoemd mag worden.
Kenmerkend voor glutenvrije meel is dat dit vrij veel water opneemt. Dat is in het begin wel even wennen, maar het verwerken gaat eigenlijk prima.
Ingrediënten
- Meel
- Water (80%)
- Gist (0,5%)
- Zeezout (2%)
- Olijfolie (2,5%)
Omgerekend voor een bol van 240 gram gebruik ik
- 130 gram meel (ik ga voor de hoeveelheid meel uit van 54% van het totaalgewicht)
- 104 ml. water
- 0,65 gram gist
- 2,6 gram zout
- 3 ml. olijfolie
Werkwijze
- Doe de glutenvrije bloem in de kom van je keukenmachine.
- Voeg het water en zout toe en laat de machine kort draaien tot alles vermengd is.
- Voeg dan de gist toe en laat de machine op rustige stand 5 minuten draaien.
- Na 5 minuten voeg je de olie toe en laat je de machine nog 2 minuten rustig draaien.
- Je legt het deeg afgedekt in de koelkast. Daar laat je het 60 minuten (of desgewenst langer) rusten.
- Ongeveer 1 uur voor je de pizza gaat bakken haal je het deeg uit de koeling.
Verwerken
Het deeg laat zich gemakkelijk verwerken tot een bol. Het stretchen van de bol tot een bodem kan met een deegroller, maar ook met de hand.
No Comment