Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Turbo pizzadeeg

Voor een verjaardagsfeestje van ons oudste kleinkind was ik, gezien de relatief korte tijd, genoodzaakt een turbodeeg te maken. Ik vreesde dat dit een deeg zou worden dat letterlijk en figuurlijk zwaar op de maag zou liggen. Met name de hoeveelheid gist baarde mij zorgen. Voor de zekerheid heb ik een paar dagen tevoren het recept uitgeprobeerd. Ik was aangenaam verrast door het resultaat. Ja, het gaat regelrecht tegen alles in om te komen tot een echte Italiaanse pizza en de kenners zien, ruiken en proeven echt wel het verschil. Maar mocht je een keer weinig tijd hebben, is dit zeker het proberen waard.

Ik raad nu zeker wel 00-bloem aan, dit is echt nodig om de in korte tijd gerezen deegbol te verwerken tot een pizzabodem.

Omdat dit een recept is dat ik voor kinderen heb gebruikt, is de hoeveelheid zout hierop aangepast.

Dan het recept dat ik heb gebruikt voor een deegbol van circa 200 gram:

  • 125 gram bloem
  • 70 gram water
  • 1,75 gram gist
  • 2 gram zout
  • 3 gram olijfolie

Voor het zout, de gist en olijfolie gebruik ik altijd een precisieweegschaal, deze weegt tot 2 cijfers achter de komma.

Ik hanteer dezelfde volgorde die ik ook vaak bij ander deeg toepas:

  1. Doe het water in een kom.
  2. Voeg hier het zout aan toe en meng dit tot het zout is opgenomen (doe vanaf hier tot aan het kneden alles met een hand, zodat je andere hand nog schoon blijft).
  3. Doe er ongeveer 10% van de bloem bij en meng dit tot een papje (klontjes mogen erin zitten).
  4. Voeg nu de gist toe en meng dit door het papje.
  5. Doe hier nu de helft van de resterende bloem bij en blijf mengen. Het deeg wordt dikker en dikker.
  6. Nu mag de rest van de bloem erbij en probeer zo lang mogelijk te blijven mengen.
  7. Als dit niet meer lukt doe je de olijfolie erbij. Probeer nu zoveel mogelijk van de zijkant mee te nemen.
  8. Als de olijfolie opgenomen is stort je alles op een schoon, en met wat bloem bestoven, werkblad.
  9. Nu begint het kneden. Zie voor de werkwijze dit artikel.
  10. Na het kneden nog wel het deeg opbollen. De werkwijze hiervoor zie je hier.
  11. Na het opbollen laat je het deeg 1 uur rijzen (langer mag ook, maar na 1 uur is het al goed te verwerken).
  12. Nu kan het deeg uitgerold worden (met de hand of met een deegroller).

Tot slot nog iets over het bakken van de pizza. Het beste resultaat krijg je in een oven met een temperatuur van minstens 300 graden. De keukenoven red dit niet, maar desondanks kan je hier toch een acceptabele pizza in bakken. Voor een zo natuurgetrouw resultaat adviseer ik een pizzasteen te gebruiken en deze minimaal 20 minuten voor te verwarmen. Zet de oven dan op de hoogst mogelijke temperatuur. Na zo’n 20 minuten is de pizzasteen gloeiend heet. Haal hem dan uit de oven (doe dit voorzichtig ….) en leg de pizza op de steen. Dan voorzichtig terug de oven in. De pizza is dan in zo’n 5 tot 7 minuten klaar. Blijf in de buurt om regelmatig te checken.

Eet smakelijk!

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *