Over pizzadeeg, pizza's, recepten

en nog veel meer

Stretchen van het deeg

Het moment dat de pizza de oven in kan nadert met rasse schreden. Een van de leukste, en ook wel meest spannende onderdelen gaat beginnen.
Van de bollen gaan we een bodem maken. Je gaat de kwaliteit van het deeg ondervinden. Hoe makkelijk is het te verwerken. Wordt de bodem niet te dun, krimpt het niet iedere keer terug? Maar als alle voorgaande stappen zorgvuldig en met genoeg tijd zijn uitgevoerd kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Hoewel? Het met de hand maken van een pizzabodem is (in ieder geval voor mij) het moeilijkste onderdeel van het maken van een pizza.

Vele wegen

Het zal inmiddels niemand meer verbazen dat ook hiervoor vele wegen naar Rome, of in geval van de echte pizza naar Napels, leiden. Een paar mogelijkheden kun je hier bekijken:

De manier waarop je het kunt zien in de video van Italiëplein hanteer ik nog het meest, hoewel ik soms ook andere methodes gebruik. Soms wordt mij gevraagd om het deeg in de lucht te gooien. Dit heet tossing, in de video van Homemade zie je goed hoe dat in zijn werk gaat.

Het stretchen van het deeg doe je dus op een schoon en vlak werkblad. Hierop strooi je wat bloem of maismeel. De pizzabol kan je ook met wat bloem bestrooien, soms plakt het wat als je het uit de bak haalt. Dit doe je trouwens met een schraper en nooit met de handen.

Napolitaanse bodem

Al eerder noemde ik het reglement om te komen tot de echte Napolitaanse pizza. Dit reglement schrijft de volgende regels voor:

  • Dikte bodem in deel dat belegd gaat worden mag niet dikker zijn dan 0,4 cm.
  • De korstdikte moet tussen de 1 en 2 cm zijn.
  • De bodem heeft een maximale diameter van 35 centimeter.
  • De pizzabodem krijgt een wat blekere kleur.

Romeinse bodem

De Romeinse bodem wordt niet gereguleerd door een reglement. De afwijkende kenmerken t.o.v. een Napolitaanse bodem zijn:

  • Geen dikkere rand.
  • De hele bodem is dunner.
  • De rand is knapperig.
  • De bodem wordt gekleurder (door toevoeging van olijfolie aan het deeg).

Ik heb een voorkeur voor de Romeinse bodem. Met name omdat ik de echte Napolitaanse pizza wat natter vind. 

Hoe zit het met jou? Ik begin onderhand steeds meer trek te krijgen in pizza, we gaan beginnen met het beleggen van de pizza.

No Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *